Kváskovanie ako hobby

V slovenských kuchyniach sa rozmohol trend, ktorý síce nie je novodobý, ale dôležité je, že je obľúbený nie len medzi mamičkami. Je len na vás, či sa dáte aj vy na túto cestu a kvskovanie sa stane vaším hobby.
Existujú rôzne formy pečenia domáceho chleba, no práve ten kváskový je v dnešnej dobe ten najrozšírenejší. Kváskovanie je vlastne tradiční spôsob prípravy cesta, pričom si svoj vlastný kvas chováte vo svojej nádobke v chladničke tak, že keď potrebujete rozkvas si jednoducho z neho odoberiete a následne svoj kvások nakŕmite múkou a vodou. Je nutné povedať, že práca s kvasom je časovo náročná a samotný kypriaci proces pred úplným upečením trvá niekoľko hodín, ale netreba sa dať odradiť. Za vyskúšanie a tú chuť chleba to stojí.

chleba

Ako sa k tomuto zázračnému živému kvásku dostanete?
Môžete si ho kúpiť v bio obchode v sušenej forme, alebo vám z neho kamarátka jednoducho odoberie. Na sociálnych sieťach existuje skupina, ktorá sa tomuto spôsobu pečenia venuje, tak ich nie je na škodu vyhľadať. Oni vám poradia aj s radosťou kvások darujú.
Kvások vznikne spojením muky a vody v pomere 1:1, pričom proces kvasenia je podmienený taktiež vzduchom, teplotou prostredia, kvalitných surovín a predovšetkým láskou. Aby ste v tejto hmote prebrali život, ktorý vidíte vďaka bublinkám sa musíte odhodlať a venovať tejto teórii dostatok času.
Múka je hlavným zdrojom života kvásku. Múka ako potravina je suchá a sypká, má nízku hydratáciu. Teda všetko, čo bolo v zrne počas pestovania aktívne, teraz v múke akoby spí a tým, že ju zalievame vodou, to uspané v múke postupne prebúdzame k životu. Každý jeden kvások je iný a originálny práve aj vďaka vzduchu a baktériám, ktoré sa v tomto procese tvoria.

krajíc chleba

Keď sa rozhodneme si upiecť z kvásku chlebík či pečivo, jednoducho si z neho odoberieme napríklad 1 PL na rozkvas podľa receptu. A následne kvások nakŕmime múkou na kváskovanie v pomere 1PL a taktiež pridáme aj 1 PL vody. Následne to zamiešame a necháme na linke 3 hodinky, kým sa nevytvoria v rozmiešanej zmesi nové bublinky a potom nádobku uskladníme opäť v chladničke. A znovu môžeme túto zmes hocikedy použiť.