Pikantná a osviežujúca melónová salsa
½ kg nakrájaného červeného melónu
2 PL nakájanej cibule
3 PL nakrájaných menej pálivých papričiek
2 PL balzamikového octu
¼ ČL cesnakovej soli
1) všetky ingrediencie zmiešajte dokopy a ochuťte s octom a soľou
2) nechajte odstáť v chladničke aspoň hodinu aby sa prepojili chute
Tip na servírovanie: salsa sa vynikajúco hodí ku grilovaným rebierkam alebo steaku
Salsa z manga
1 veľké dozreté mango
½ červenej papriky
2 PL nakrájanej červenej cibule
1 PL nakrájanej petržlenovej vňate
1 jalapeňo paprička
1 PL limetkovej šťavy
1 PL citrónovej šťavy
soľ a korenie podľa chuti
1) všetky suroviny zmiešajte dokopy a ochuťte podľa chuti soľou a korením
2) pred servírovaním nechajte odstáť v chladničke aspoň 1 hodinu
Tip na servírovanie: salsu podávajte k marinovaným a grilovaným pstruhom, lososovi alebo aj k plodom mora
Avokádovo-špenátový dip
400 g čerstvého špenátu
1 dozreté avokádo
120 ml kyslej smotany
1 menšia červená cibuľa
1 PL nakrájanej jalapeňo papričky
1 väčší strúčik cesnaku
½ ČL soli
štipka mletého čierneho korenia
1 PL citrónovej šťavy
1) špenát, avokádo, smotanu, cibuľu, citrónovú šťavu, papričku, cesnak, soľ a korenie rozmixujte vo food processore do konzistencie smoothie
2) dip uchovajte v chladničke aspoň hodinu aby sa prepojili chute
Tip na servírovanie:dip fantasticky doladí chuť grilovanej koreňovej zeleniny, baklažánu alebo chuťovo neutrálnych cukiet
Ovocná salsa (ku grilovaným škoricovým tortilám)
2 ošúpané a nakrájané kivi
2 nakrájané jablká Golden Delicious
200 g malín
200 g jahôd
2 PL bieleho cukru
2 PL hnedého cukru
3 PL akéhokoľvek ovocného džemu
1) očistené a nakrájané ovocie zmiešajte s bielym a hnedým cukrom a džemom a nechajte odležať v chladničke aspoň 1 hodinu
Tip na servírovanie:k tomuto šalátu si pripravte škoricové trojuholníčky z tortíl (tortily nakrájajte na trojuholníky, postriekajte s olejovým sprejom, posypte škoricovým cukrom a zľahka opečte na grile do chrumkava)